TURIST I EGET LAND

Oplevelser for hele familien

Hvad kan du opleve som turist i Vestsjælland? Ikke så lidt. Uanset om du er til kulturelle oplevelser, naturoplevelser eller storstilet shopping, har dette skønne stykke af Danmark meget at byde på.

Er I en hel børnefamilie, der skal lege turist på Vestsjælland, er der et væld af aktiviteter. Blandt højdepunkterne er Birkegårdens Haver i Kalundborg, Vikingeborgen i Trelleborg, Go High på Kragerup Gods, Sommerland Sjælland i Nørre Asmindrup og BonBonLand i Holmegaard.

Birkegårdens Haver er et sted for hele familien. Her er skønne haveoplevelser for mor og far, legepladser, dyr, minigolf, bålplads og meget mere for børn i alle aldre. Haverne og akviteterne, der varierer med årstiderne, gør Birkegårdens Haver til et yndet tilflugtsmål året rundt.

Modig turist på Vestsjælland?
Har du stærke nerver og arme, er klatrebanerne på Kragerup Gods i bogstaveligste forstand et højdepunkt. De fem baner i forskellige sværhedsgrader går fra skovbund til trætop og rummer 110 udfordringer fordelt på 3,5 km. På Juniorbanen er du kun mellem 5 og 7 meter oppe!

Ferieparkerne BonBonLand og Sommerland Sjælland er alle børns store drøm. Her kan man lege med vand, og der er masser af attraktioner for både nysgerrige småbørn og kække teenagere.

Vilde med vikinger
Danmarks vigtigste og smukkest beliggende monumenter fra vikingetiden, vikingeborgen Trelleborg, finder I lidt vest for Slagelse. Harald Blåtands mægtige ringborg fra slutningen af 900-tallet er den bedst bevarede af sin slags.

Er du blevet helt vild med vikinger, har du som turist på Vestsjælland også nem adgang til vikingeskibene i Roskilde. Vikingeskibsmuseet er en af de verdenberømte seværdigheder, man kan opleve som turist i Vestsjælland. Museet er bygget langs Roskilde Fjord og centrerer sig omkring en håndfuld meget velbevarede skibe fra vikingetiden, der blev udgravet i 1960erne.

Isefjorden
Hvis du ikke vil køre mere en 5-10 min. med ungerne på bagsædet, er der også spændende oplevelser lige i nærheden af campingpladsen. I kan nyde den smukke Isefjord fra landsiden og fra vandsiden. Benyt jer f.eks. af de fire færger, som binder fjorden og dens omfattende stisystem sammen. Eller tag med en af Holbæks turbåde på en spændende rundtur.

Rejser i tid og rum

I Holbæk ligger Andelslandsbyen Nyvang, der som navnet antyder byder på en tidsrejse til andelstiden (1870–1950). Her finder du brugsen, smeden, slagteren, mejeriet, husmandsstedet, kirken, landbetjenten og meget mere fra den tid, hvor oldefar var dreng.

Tæt på campingpladsen finder I også Brorfelde Observatorium, kendt fra DR’s julekalender ‘Julestjerner’. Om aftenen præsenteres den stjernedryssede himmel, der pirrer nysgerrigheden og fantasien. Om dagen inviterer bakkerne til at gå på opdagelse i naturen og lære om mere mellem himmel og jord.

Turist i Holbæk

Noget for en hver smag

Tempelkrogens Familiecamping er det optimale udgangspunkt, hvis du vil være turist i Holbæk. Byen, der kan spore sin historie tilbage til år 1199, har meget at byde på, uanset om du rejser med en en flok venner, familien, din kæreste eller bare er dig selv.

Vil du nyde livet med shopping og cafébesøg, er Holbæk midtby en hyggelig kulisse med masser af valgmuligheder. Er ånden over jer, findes en lang række kulturinstitutioner med attraktioner og aktiviteter for børn i alle aldre.

Tilbage i tiden
Tag eksempelvis på en tidsrejse til dengang oldefar var dreng: Andelslandsbyen Nyvang er et levende museum, der formidler andelstiden (1870–1950) komplet med den gamle brugs, smed, slagter, mejeri, husmandssted, kirke, landbetjent osv.

Hestebedgård Museum går endnu længere tilbage. Her kan du opleve en over 1000 år gammel landsby, Bybjerg, i et stræde med mange gamle huse.

Holbæk Museum er et enestående bygningskompleks med 12 gamle huse i hjertet af Holbæk – se bl.a. de gamle bondestuer, købmandsgården og en stor samling af keramik.

Bad, sejl, fisk
Den særegne geografi gør Holbæk til et yndet udflugtsmål for den turist, der kræver pragtfulde naturoplevelser.

Som turist i Holbæk kan du ikke undgå at stifte bekendtskab med Holbæk Fjord, en del af Isefjorden. Det meget rene vand indbyder både til badning og fiskeri. Der er rig lejlighed til at nyde den smukke fjord fra både landsiden og vandsiden. Benyt jer f.eks. af de fire færger, som binder fjorden og dens omfattende stisystem sammen. Eller tag med en af Holbæks turbåde på en spændende rundtur.

I kan leje en motorbåd, som kan sejles af alle, også uden forkundskaber eller certifikater. I kan også leje foldecykler, så I er mobile på land.

Se på fugle og stjerner
På Orø finder du uspoleret idyl. Nyd den smukke sejltur til den naturskønne ø, kendt for sine mange trampestier. Her kan I spadsere kort eller langt, studere det rige fugleliv og slutte af med velfortjent at nyde lækkerierne i Marliese’s Gårdcafé.

Er du dus med himlens fugle, bør du som turist i Holbæk også lægge vejen forbi Maglesø, et Istidslandskab i særklasse. I “De Sjællandske Alper” ved denne store istidsø, der blev dannet for 15.000 år siden, trives et varieret fugleliv, og du kan bl.a. opleve nattergalesang samt et væld af vilde planter.

Et besøg på Brorfelde Observatorium, kendt fra DR’s julekalender ‘Julestjerner’, kan gøre jer klogere på universet. Hvordan opstod det? Hvorfor er der stjerner? Og hvad betyder planeterne for os? Brorfelde Observatorium er under udvikling og vil i sommeren 2015 åbne som et levende formidlingscenter.

Turist i Slagelse

Vikingerne våger

Som turist i Slagelse bør du lægge din vej forbi Vikingeborgen Trelleborg. Det naturskønne områder byder på en af vikingetidens store ringborge bygget omkring år 980 af Kong Harald Blåtand. I dag ses resterne af den store kongeborg tydeligt i terrænet, og på museet kan man se modeller, arkæologiske fund og rekonstruktioner, der giver et levende indtryk af Trelleborgs spændende historie.

I påsken vågner vikingerne op til dåd på Trelleborg. De fortæller om vikingernes liv i krig og fred. Du kan også bage et lækkert fladbrød, smede en kniv, skyde med vikingernes langbuer, støbe smykker eller deltage i den drabelige krigertræning.

I sommerferien danner den 1000 år gamle vikingeborg rammer om en stor vikingefestival.

Turist til Slagelse Festuge
Sommerferien trakterer også med Slagelse Festuge, en traditionsrig og årligt tilbagevendende begivenhed, som turister fra nær og fjern ser meget frem til. Sammen med Sct. Michaels natten og Sørby Marked er festugen med til at markere den folkelige festlighed i Slagelse.

Festugen, der ligger i slutningen af juni, er fyldt med kulturelle tilbud af enhver art og med oplevelser rettet mod familier. Alle byens pladser og torve er denne uge pakket med feststemning, musik og arrangementer.

Byvandring i Slagelse
Midt i Slagelse ligger en af de ældste danske seværdigheder: Sankt Mikkels Kirke bygget i 1300-tallet. Foran kirken ses statuen af Sct. Michael og dragen.

På din vej rundet som turist i Slagelse by vil du opleve gode muligheder for at shoppe. Slagelse er Vestsjællands største handelsby, og her er både et storcenter (VestsjællandsCenteret) og en lang række specialbutikker i centrum. Desuden er midtbyen krydret med mange små hyggelige cafeer.

På din byvandring kan du være heldig at opleve gardehusarerne fra Antvorskov Kaserne. De rider gennem Slagelse by hver onsdag kl. 12.30 til festlig musik.

Historiske lege

Som turist i Slagelse bør du også besøge Gerlev Legepark, hvor du kan prøve kræfter med mere end 130 historiske spil og lege fra hele Europa. Prøv f.eks. at “stikke Palles øje ud” eller at spille Hammerspil og Frøsnapper som Kong Christian d. IV. Du kan forudbestille en instruktør, der skræddersyr et legeprogram til jer på 1-6 timer.​

Turist i Næstved

Når kalenderen står på marts, og foråret er en realitet, folder de danske købstæder sig ud i takt med krokus, påskeliljer og tulipaner. Dette gælder i allerhøjeste grad for Næstved, der har Gavnø Slot som en af sine primære attraktioner. Som turist i Næstved er Gavnø Slotspark ikke til at komme uden om.

Gavnø for hele familien
Fra Tempelkrogens Familiecamping når I på en times tid frem til Gavnø Slot ad smukke landeveje med flere muligheder for et hvil med udsigt undervejs.

Gavnø Go Fly er en trætopbane, der er anlagt i forskellige sværhedsgrader. Familiens mindste medlemmer kan hygge sig i Sørøverland – en pragtfuld naturlegeplads. Du kan også opleve Danmarks eneste Slotsbryggeri og smage det prisvindende øl. Royal Copenhagen præsenterer en smuk udstilling af Flora Danica, som kan opleves sammen med slottets malerier og fint indrettede værelser.

Gavnø er et oplagt tilflugtsmål i maj, hvor parkens 500.000 tulipaner og andre løgplanter springer ud, men også i august, hvor det er liljernes tur til at blomstre. Der arrangeres en tulipanfestival i maj og en liljefestival i august. I løbet af sommeren afløses løgblomsterne af pragtfulde rododendron, roser og spændende træer, og eksotiske sommerfugle flyver frit i sommerfuglehuset. Der er kort sagt noget at komme efter året rundt.

BonBon-Land og Zoopark
Som turist i Næstved bør du også overveje BonBon-Land, en af landets mest populære attraktioner, hvis man spørger børn. Når først adgangen er betalt, er der gratis entré til alle forlystelser. De modige kan prøve kræfter med rutsjebanen Vildsvinet. De mindre modige kan hygge sig med familieforlystelsen Bæverrafting. BonBon-land byder også på mange spisesteder og muligheden for at medbringe og tilberede egen mad.

ZOOPARK er en anden populær attraktion, man skal have på listen som turist i Næstved. Det zoologiske anlæg kan prale af den sjældne hvide tiger Elvis, sjove aber, kæmpe kvælerslanger og mange andre sjove og farlige dyr. Tag madkurv med og nyd en picnic i haven ved søens bred.

Shop amok i Næstved
Er du en turist, der holder af shopping, byder Næstved på fortrinlige muligheder. I 2006 blev Næstved kåret som den tredjebedste handelsby i Danmark, og det er en status, byens butiksdrivende er opsat på at leve op til. I den nordlige del af byen ligger indkøbscentret Næstved Storcenter, der rummer ca. 50-60 butikker. Derudover centrerer butikkerne sig om Axeltorvet, Kvægtorvet og Hjultorvet.

Turist i Sorø

Historie og musik

For en turist i Vestsjælland er Sorø, kun en halv times kørsel fra Holbæk, afgjort et besøg værd. Købstaden er stærkt præget af sine tre skønne søer og arkitekturen med Sorø Klosterkirke i spidsen. Klosterkirken blev bygget af cisterciensermunke i 1161 på påbud af biskop Absalon, der siden blev begravet foran højalteret. Klosterkirken, der har et af landets bedste orgler, bliver ofte brugt til koncerter, især om sommeren, hvor Sorø Internationale Musikfestival bliver afviklet.

Den klassiske festival er sådan en succes, at man i 2013 besluttede at gennemføre en jazzfestival. Omtrent 2500 mennesker strømmede til 16 koncerter med professionel jazzmusik. Året efter voksede antallet af tilhørere til 3300. Linjen er nyere original kvalitetsjazz fremført af nogle af de bedste danske og udenlandske musikere.

Akademihaven
Sorø Akademi med den smukke akademihave skal også ses. Akademihaven er et parkanlæg ved siden af Sorø Sø og er et godt sted at tilbringe en eftermiddag med madkurv og boldspil.

Haven – der er anlagt i engelsk landstil – byder på mange spændende haverum, bl.a. Fuchsiahaven.

Prisbelønnet arkitektur

Gennem Klosterporten og et stykke ned af Storgade, er du som turist nødt til at stoppe op og beundre Sorø Kunstmuseum. I 2011 blev museet, der er etableret i en fredet ejendom fra 1832, udvidet med en tilbygning tegnet af Lundgaard & Tranberg Arkitekter. Tilbygningen går så flot i klang med den gamle bygning, at den har vundet flere priser.

Bygningerne rummer ca. 2300 værker og viser dansk kunst igennem 300 år, f.eks. malerier af L.A. Ring, Anna Ancher, Per Kirkeby og Michael Kvium. På øverste etage finder man Nordeuropas største ikonsamling.

Chr. IVs bygninger
Sorø Museum er også værd at tage med som turist. Christian IV gav i 1624 ordre til, at der skulle bygges en kro med tilliggende slagteri ved akademiet. I dag har Sorø Museum til huse i disse smukke gamle bygninger. Museet udstiller effekter, der har stor betydning for lokalområdet, og der er gratis adgang.

Ikke langt fra museet ligger en anden gammel bygning, “Herrernes Gård”, som Christian IV lod bygge til de af hans børn, der skulle uddanne sig inden for klostrenes mure. I dag finder man biblioteket i den gamle gård.

Sejltur på søen
Sorø er søernes by, og som turist kan det stærkt anbefales at hoppe om bord på turbåden Lille Claus, der i sommerhalvåret sejler i rutefart på Sorø Sø. Turen er guidet, og man får fortalt gode historier om de bygninger, der ses fra vandet, og de historiske figurer, der har opholdt sig i Sorø. Der kan købes forfriskninger på båden, og man kan medbringe madpakker.

Turist i Ringsted

En rigtig handelsby

Ca. en halv time fra Holbæk ligger købstaden Ringsted, en af Sjællands ældste byer. Den gamle købstad er bestemt den korte køretur værd, alene grundet mulighederne for at gøre en god handel.

Lige uden for midtbyen finder I Danmarks eneste outletcenter – en landsby bestående af lækre mærkevarebutikker, der sælger udgåede varer med op til 70% rabat. Den typiske turist er ofte en københavner, der er i Ringsted efter stilrene, klassiske og trendy tøjmærker som Boss, Hunkemöller, Calvin Klein, Levi’s, Wolford, PompdeLux og Helly Hansen. Hos Le Creuset, Rosendahl og Holmegaard kan du finde stærkt nedsatte varer til boligen.

Vægterne passer på dig
Der er også muligheder for at gøre et kup i midtbyen, som præges af mange veldrevne specialbutikker og hyggelige cafeer. Når man går rundt og handler som turist i Ringsted kan man ofte høre Vægterne synge den gamle vægtersang. Vægterne er en genoplivning af traditionen fra 1800-tallet, hvor vagter i sorte uniformer med messingknapper og morgenstjerner gik rundt og passede på de handlende. Om sommeren og ved juletid aflægger de beværtningerne et lille besøg og afsynger Ringsteds vægtervise.

Når du har stillet din lyst til shopping er der tre ting, du skal se som turist i Ringsted: Sankt Bendts Kirke, Ringsted Mølle og Sporvejsmuseet.

Kirke, mølle og sporvogne
Sankt Bendts Kirke, byens vartegn, blev bygget færdig i 1170 og er dermed Danmarks første murstenskirke. Kirken er bygget af Kong Valdemar den Store, søn af Knud Lavard, der blev myrdet i en skov nær landsbyen Haraldsted og begravet i kirken foran hovedalteret.

Efter Knuds helgenkåring blev Ringsted en valfartsby for pilgrimme. Dermed blev byen en af de vigtigste på Sjælland.

Et stenkast fra kirken finder I Torvet, hvor der ligger nogle flade sten. Det er Tingstenene, som er eneste rest af tingstedet. Det er også herfra, man som turist i Ringsted kan deltage i de populære byvandringer med guide.

En kort gåtur fra Torvet finder I Ringsted Museum og Arkiv, hvor der er faste udstillinger om lokalområdet og landbruget. Hvert andet år arrangerer museet Ringsted Middelalderfestival på plænen ved Sct. Bendts Kirke. Egnsmuseet udmærker sig i øvrigt ved at have sin egen mølle, nemlig Ringsted Mølle der stammer fra 1804.

På Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm kan I se sporvogne i fuld vigør. Samlingen består af mere end 100 vogne, hvoraf ca. halvdelen er restaureret og indgår i trafikken eller er udstillet. På museets hyggelige skovstrækning er der opstillet borde og bænke ved stoppestederne, og ved endestationerne kan I nyde jeres medbragte madkurv.

Har du yderligere s​pørgsmål?

Udfyld formularen med dine kontaktoplysninger. Vi vender tilbage inden for 24 timer.​

 
 
 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

Vi ser frem til at tage imod jer!

Find vores kontaktoplysninger herunder.

Historie

​​​​Det fortælles, at der på stedet, før kristendommen kom til Danmark, var templet et offersted til de gamle guder. Da kirken fik magt blev der anlagt et kloster for helt og aldeles at mane Odin, Thor, Frigg, Frej og kompagni i jorden. 

​​Men navnet blev altså hængende.​​

Kontaktoplysninger

Tempelkrogens Familiecamping

Telefon: 59 18 13 07

E-mail: info@tempelkrogens-familiecamping.dk

Mails besvares alle dage.

CVR: 13249172

Telefontider

Mandag - fredag: 09.00 - 14.00

I perioden 1. oktober til 31. marts

​Efter den 1. oktober holder pladsen vinteråben for sæsongæster. Pladsen kan benyttes i weekender, jule- og vinterferie samt enkelte hverdage.

Tak for støtten​

Tøndehytter har modtaget støtte for at fremme muligheden for korttidsudlejning bl.a. på Istidsruten.

Læs mere​